Vanliga frågor och svar om Jets™ avloppssystem

Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna om Jets™ produkter. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss på telefon 08-756 94 09, 031-309 50 60 eller maila till info@jets.se.

 1. Hur mycket vatten används per spolning med Jets™ vakuumtoalett?

  Det minsta toalettsystemet för avlopp i stugor, villor, fritidshus och båtar använder endast 0,5 liter vatten i toaletten. Större system för avlopp i stora byggnader använder ungefär en liter vatten per spolning.

 2. Hur mycket låter en vakuumtoalett från Jets™?

  Våra vakuumtoaletter låter inte mer än en vanlig vattenspolande toalett. Många har erfarenhet av att vakuumtoaletter på exempelvis flygplan låter väldigt mycket, men det beror på en teknologi som bara används på flygplan. Däremot låter en vakuumtoalett annorlunda än vad man är van med. Det mesta av ljudet kommer från pumpen, och kan reduceras med hjälp av ljudisolering eller genom att placera pumpen i källaren exempelvis.

 3. Kan jag ha Jets™ vakuumtoalett hemma?

  Ja absolut, det finns många exempel på det. Vakuumtoaletter är extra bra att använda där man har enskilda avlopp, därför att avloppsmängden reduceras rejält. Det blir också enklare att använda källseparering om man har vakuumtoalett.

 4. Är Jets™ avloppssystem tillförlitligt?

  Ja, våra produkter för avloppssystem är gjorda för hårt, industriellt bruk. Våra vakuumtoaletter är t.ex. av exakt samma typ som vi levererar till kryssningsfartyg. Det finns över 20 000 installationer med Jets™ runt om i världen, och det ligger mer än 30 års erfarenhet bakom dom avloppssystem som vi levererar idag.

 5. Kan jag använda Jets™ vakuumtoalett i båten?

  Ja! Våra vakuumtoaletter ger dig högre sanitär komfort ombord på båten. Vi erbjuder ägare av mindre båtar exakt samma toaletter som du hittar på kryssningsfartyg och lyxiga yachter. 50% av alla skepp som byggs med vakuumtoaletter i världen använder Jets™

 6. Tål Jets™-toaletter frost?

  Ja och nej. Toaletternas porslin klarar frost, men vissa komponenter kan brista. Om ditt avloppssystem fryser kommer du inte att kunna använda toaletten innan det har tinat igen. Därför är det viktigt att du följer våra anvisningar och använder frostskydd för toalett, pump och rör.

 7. Finns det en lösning för gemensamt avlopp?

  Ja, med Jets™ avloppssystem kan flera enheter kopplas till samma gemensamma avlopp. Antingen med gemensam pumpanläggning och tank, eller med en gemensam tank.

 8. Måste man ha indraget vatten för att använda Jets™ vakuumsystem?

  Nej, du behöver varken indraget vatten eller ström för att kunna installera våra vakuumsystem.

 9. Hur stor uppsamlingstank behöver man ha?

  Hur stor tank som behövs beror på ert användande. Hur många är ni som ska använda toaletten och hur ofta besöker ni den? Och hur ofta vill ni tömma tanken? Kontakta oss gärna för rådgivning.

 10. Kan man ha fler än en toalett?

  Ja, du kan koppla flera toaletter till avloppsystemet. Hur många toaletter du kan koppla på beror på vilket system du använder.

 11. Kan man bygga på med fler toaletter senare?

  Ja. Om du väljer vårt Flexisystem kan bygga ut med totalt fyra toaletter vid ett senare tillfälle. Med vårt Flexi+-system kan du bygga ut med totalt 15 toaletter.

 12. Krävs kommunal tömning av avloppet?

  Nej, vår populäraste lösning är en uppsamlingstank där avfallet lagras i en sluten tank och töms vid behov. Vi har också en lösning med biotank och självklart möjlighet till påkoppling till kommunalt avloppsnät.

 13. Behöver jag ström för att installera en vakuumtoalett från Jets™?

  Nej, vi har lösningar för både 12V och 230V.

 14. Vad är källseparering?

  Källseparering är när du delar avfallet från toaletten (svartvatten) från resten av avloppsvattnet från exempelvis vask och dusch (gråvatten) för separat behandling.

 15. Kan jag använda inverter 12V till 230V?

  Nej, vår erfarenhet av användning av inverter från 12V till 230V är att Vaccumarator™-pumpen kan bli instabil. Har du batteripack i stugan rekommenderar vi att du väljer ett 12V-system, helst med ett eget batteri som du kopplar till en batteriladdare. Anläggningen kommer då i princip att fungera som en 230V-anläggning.

 16. Kan man placera Vacuumarator™-pumpen i källaren?

  Ja, så länge pumpen står torrt och frostfritt kan den placeras i källaren.

 17. Vad är gråvatten?

  Gråvatten eller BDT- vatten som det också kallas för är det avloppsvattnet från bad, diskmaskin och tvättvatten. 90 % av det vatten vi släpper ut är gråvatten. Resterande är avloppsvatten från våra toaletter. Läs gärna mer om gråvatten här.