Referenser

Våra miljövänliga, flexibla och kostnadseffektiva avloppssystem och vakuumtoaletter har installerats på vitt skilda platser världen över. Du får gärna ta del av vårt bidrag till en grönare, mer hygienisk och kostnadseffektivare värld nedan!

Referenser

Kontakta oss

Är du intresserad av våra produkter? Vill du att vi skickar dig mer information? Kontakta oss med dina frågor, så återkommer vi snart till dig!

Kontakt

Vanliga frågor & svar

Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna om Jets™ produkter. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att kontakta oss på telefon 08-756 94 09, 031-309 50 60 eller maila till info@jets.se.

Vad är gråvatten?

Gråvatten, eller BDT- vatten som det också kallas för, är avloppsvattnet från bad, diskmaskin och tvättvatten. 90% av det vatten vi släpper ut är gråvatten. Resterande är avloppsvatten från våra toaletter. Läs mer om gråvatten här

Kan man placera Vacuumarator™-pumpen i källaren?

Ja, man kan placera pumpen var som helst så länge den står lägre eller i nivå med den lägst stående toaletten. Beroende på system så är det också finns det också begränsningar i hur långt från toaletten man kan placera pumpen. För ett VOD system är max gränsen 12m, medan det för ett CVS system typ Flexi+ så kan pumpen placeras flera hundra meter bort.

Kontakta oss för mer information.

Kan jag använda inverter 12V till 230V?

Nej, vår erfarenhet av användning av inverter från 12V till 230V är att Vaccumarator™-pumpen kan bli instabil. Har du batteripack i stugan rekommenderar vi att du väljer ett 12V-system, helst med ett eget batteri som du kopplar till en batteriladdare. Anläggningen kommer då i princip att fungera som en 230V-anläggning.

Läs mer om kompletta vakuumsystem här.

Vad är källseparering?

Källseparering är när du delar avfallet från toaletten (svartvatten) från resten av avloppsvattnet från exempelvis vask och dusch (gråvatten) för separat behandling.

Läs mer om enskilda- och källseparerade avlopp här. 

 

Behöver jag ström för att installera en vakuumtoalett från Jets™?

Någon typ av ström behövs, men vi har lösningar för både 12V och 230V.

Läs mer om kompletta vacuumsystem här.

 

Krävs kommunal tömning av avloppet?

De flesta kommuner kräver att slamtömning av slutna tankar sköts av deras upphandlade underleverantörer. Väljer man en lösning med Biotank så sköter man tömningen av denna själv till en egen kompost.

Kan man bygga på med fler toaletter senare?

Ja. Om du väljer vårt Flexisystem kan bygga ut med totalt fyra toaletter vid ett senare tillfälle. Med vårt Flexi+-system kan du bygga ut med totalt 15 toaletter.

Fördjupad information om olika system hittar du här. 

Kan man ha fler än en toalett?

Ja, du kan koppla flera toaletter till avloppssystemet. Hur många toaletter du kan koppla på beror på vilket system du använder.

Fördjupad information om olika system hittar du här. 

 

Hur stor uppsamlingstank behöver man ha?

Vi räknar med att varje toalettbesök genererar 1L fekalier i tanken. För ett permanentboende med 5personer ger då en 6000L tank en tömning per år. För en fritidsfastighet kan man minsak volymen och då räcker oftast en 3000L tank långt. Tänk också på att olika kommuner har olika taxor för olika storlekar på tank. Välj därför en tank som gör att Ni få så mycket volym till lägsta möjliga kostnad.

Måste man ha indraget vatten för att använda Jets™ vakuumsystem?

Man behöver inte ha indraget vatten till fastigheten för att kunna ha ett Jets Vakuumsystem. Man kan utrusta toaletten med en lokal pump som håller hygienen i toaletten. En 25L dunk räcker till ca 50 spolningar.

Finns det en lösning för gemensamt avlopp?

Jets vakuumsystem kan anpassas efter kundernas behov. Allt från en toalett i ett enskilt hus till 1000-tals toaletter i stora infrastruktur projekt. Källseparerade avloppslösningar med vakuum lämpar sig särskilt bra för samfälligheter med dåliga markförhållanden och hög skyddsnivå.

Läs mer om vakuumsystem för större byggnader här. 

 

Tål Jets™-toaletter frost?

Ja och nej. Toaletternas porslin klarar frost, men vissa komponenter kan brista. Om ditt avloppssystem fryser kommer du inte att kunna använda toaletten innan det har tinat igen. Därför är det viktigt att du följer våra anvisningar och använder frostskydd för toalett, pump och rör.

Broschyrer och manualer hittar ni här, frostskydd hittar ni här.

Kan jag använda Jets™ vakuumtoalett i båten?

Ja! Våra vakuumtoaletter ger dig högre sanitär komfort ombord på båten. Vi erbjuder ägare av mindre båtar exakt samma toaletter som du hittar på kryssningsfartyg och lyxiga yachter. 50% av alla skepp som byggs med vakuumtoaletter i världen använder Jets™.

Läs mer om våra båttoaletter här 

Är Jets™ avloppssystem tillförlitligt?

Ja, våra produkter för avloppssystem är gjorda för hårt, industriellt bruk. Våra vakuumtoaletter är t.ex. av exakt samma typ som vi levererar till kryssningsfartyg. Det finns över 20 000 installationer med Jets™ runt om i världen, och det ligger mer än 30 års erfarenhet bakom dom avloppssystem som vi levererar idag.

Hitta vår referenssida här. 

Kan jag ha Jets™ vakuumtoalett hemma?

Ja absolut, det finns många exempel på det. Vakuumtoaletter är extra bra att använda där man har enskilda avlopp, eftersom avloppsmängden reduceras rejält. Det blir också enklare att använda källseparering om man har vakuumtoalett.

Läs mer om hur du kan använda våra vakuumtoaletter tillsammans med ett enskilt avlopp.

Hur mycket låter en vakuumtoalett från Jets™?

Våra vakuumtoaletter låter inte mer än en vanlig vattenspolande toalett. Många har erfarenhet av att vakuumtoaletter på exempelvis flygplan låter väldigt mycket, men det beror på en teknologi som bara används på flygplan. Däremot låter en vakuumtoalett annorlunda än vad man är van med. Det mesta av ljudet kommer från pumpen, och kan reduceras med hjälp av ljudisolering eller genom att placera pumpen i källaren exempelvis.

Hur mycket vatten spolar en vakuumtoalett med?

Det minsta toalettsystemet för stugor, villor, fritidsboende och båtar använder endast 0,5 liter vatten i toaletten. Större system för stora byggnader använder ungefär 1 liter vatten när toaletten spolas.

Läs mer om hur vakuumtoalett fungerar