“Brilliant galenskap!”

Bjarte Hauge, VD för Land & Transport i Jets Vakuum AS, lutar sig över räcket. Vi har just nått toppen av de 1 011 metrarna av Hovenbergen i den nya Loen Skylifts linbana. Vad som känns som en avgrund öppnas upp under oss, ner mot den lilla byn Loen.

Det är vilt och svindlande här ute på balkongen. Faktum är, att berget är så brant att det attraherar många basejumpers och wingsuit flyers, som kastar sig ut från klipporna precis framför servicebyggnaden.

Om man tittar upp mot Hovenberget från Loen Skyliftstation från sjön ser servicebyggnaden ut att kunna falla från klippkanten vilken sekund som helst. Inomhus, å andra sidan, är atmosfären helt annorlunda.

“Byggnaden hyser en trevlig restaurang och fina faciliteter som attraherar många besökare dagligen. Och det är där vi kommer in i bilden. Utmaningen här uppe på toppen av berget är den begränsade tillgången till vatten”, förklarar Hauge.

”Med tusentals besökare varje dag är det inte ett alternativ att använda dyrbart vatten för att spola toaletterna. Jets™ vakuumtoaletter, som bara använder en liter vatten per spolning, tillhandahåller servicebyggnaden med toaletter med samma bekvämlighet och kvalitet som standardtoaletter, men de använder bara ett uns av vattnet,” poängterar han.

Hauge berömmer Nordfjordens invånares vilja att arbeta med en linbaneattraktion som många bara ser som ett luftslott. Där många ser en hopplös fantasi, finns det de som har vad som krävs för att slutföra denna typ av byggnadsprojekt med succé. Han anser att det handlar om att hålla fast vid det, och drar paralleller till sitt eget företag: ”Jets Vakuum firade sin 30-årsdag 2016 som ett solitt företag på alla sätt, men de första åren var utmanande. När vi möttes av motgångar, finansiella och andra, hade det varit lättast att bara ge upp. Men, Sunnmørebor som vi är, är vi ganska lika våra Nordfjordgrannar på det sättet. Vi ger inte bara upp när det är tufft. Och idag är vårt företag en ledande leverantör av sanitära vakuumsystem,” säger han.

Kunder till Jets Vakuum å andra sidan, behöver inte vara risktoleranta, enligt Hauge.

”Våra vakuumtoaletter är topprodukter hos många badrumsåterförsäljare, de är robusta och har blivit testade och prövade och är extremt tåliga i tuffa miljöer så som på kryssningsfartyg, festivaler och andra platser där toaletter används hundratals gånger per dag.”

”Många av besökarna av Loen Skylift är kryssningsturister som redan är bekanta med våra vakuumtoaletter från fartygen som de rest med. När de kommer till toppen av berget hittar de samma toaletter. Appliceringen av vår teknologi i alla dessa olika sorters miljöer visar hur extremt flexibelt det är,” sammanfattar han och ser ut över bergen.

Restaurangen och servicebyggnaden ser ut att glida nerför kanten på berget och spektakulära vyer öppnar sig. Under sommaren passerar kryssningsfartyg på deras färd mot grannbyn, Olden.

Projektdetaljer

  • Typ av projekt: Restaurang och servicebyggnad byggd på toppen av Hovenberget
  • Utmaning: Begränsad tillgång till vatten
  • Jets™ lösning: Toaletter med hög standard med en stor reducerad vattenkonsumtion
Visa alla referenser