En renare och grönare festivalupplevelse

30 november, 2019

När festivaler kommer på tal, dröjer det inte länge innan diskussionen om toaletter kommer upp. Medan du kan välja vilka konserter du vill se och den mat som är värd att stå i milslånga köer för, är användandet av toaletter en icke valbar upplevelse för alla gäster. Men måste detta resultera i numera välkända skräckhistorier?

Otaliga listor på nätet sätter toalettfaciliteter högt upp på listan över avgörande framgångsfaktorer för festivalarrangörer. Ett stycke varnar festivalens besökare:

”Klockan 18.00 luktar dessa dåliga, välanvända toaletter, som har stått och värmts upp i solen något fruktansvärt. Men du har inget annat val än att använda dem.”

En annan säger: ”Jag föreställer mig att toaletterna i helvetet är portabla utomhustoaletter.”

Föreställ dig nu ögonblicket när du inte kan hålla dig längre, men anländer till en lång rad av rena, vattenspolande, riktiga toaletter. Vilket himmelrike!

Sweden Rock Festival

En festival som tagit sig an behovet av bättre faciliteter, är Sweden Rock Festival. Som Sveriges ledande rockfestival, attraherar den 33 000 besökare varje år.

”Vi vill att de ska ha en bra upplevelse och toaletterna är en avgörande del av den upplevelsen,” förklarar Pelle Åberg, produktionschef för Sweden Rock Festival. ”Toalettsystemet är viktigare än ljudsystemet”, skrattar han. ”Vi vill göra toalettområdet så trevligt och rent som det bara går. Med Jets™ vakuumsystem med vattenspolande toaletter, är det fullt möjligt.”

”Toalettsystemet är viktigare än ljudsystemet!” – Pelle Åberg, produktionschef, Sweden Rock Festival

Minimerar miljöpåverkan

”Vi försöker också göra vår festival så grön som möjligt. Vårt ansvar ligger inte bara för banden och besökarna, utan att även kunna lämna festivalområdet i gott skick och minimera vår miljöpåverkan. Vattenbesparande vakuumtoaletter är ett jättebra sätt att skära ner på vattenkonsumtionen och avfallshanteringen och detta hjälper oss att nå det målet.” tillägger Pelle Åberg.

Sweden Rock Festival tillhandahåller 300 vattenspolande vakuumtoaletter för deras gäster. Frederic Olsson, ägare och chef för Several AB, en av Sveriges största portabla badrumsuthyrningsfirmor, berättar mer: ”Vattnet var alltid ett problem. Vi brukade behöva bygga enorma tankar för att kunna hålla vatten till spolning av toaletterna. Genom att använda Jets™ vakuumsystem, reduceras vattenkonsumtionen med hela 2,3 miljoner liter för festivalens fyra dagar.

Det tyska bolaget Sanitrax tillverkar portabla badrumslösningar för uthyrningsföretag så som Several AB.

Ägaren och chefen Marcel Bikker, förklarar varför de valde Jets™ vakuumlösningar för deras exklusiva badrumsupplevelser: ”Efter att ha rest världen runt och besökt många festivaler, är den uppenbara feedbacken att folk gärna betalar extra för bättre toalettfaciliteter. Jag tror att folk blir mer och mer kritiska och har högre förväntningar på servicen. Vi valde Jets™ eftersom de är en pålitlig leverantör som kan bistå oss inte bara vid affärstillfället, utan genom hela produktens livscykel. Det ger våra kunder ett högt förtroende för produktens kvalitet.”

Jets™ vakuumtoaletter bistår med en lyxig gästupplevelse på festivaler och event. Den portabla badrumslösningen från Sanitrax, hyrd av Several AB. Fotograferad på Sweden Rock Festival.

En smartare lösning

Vakuumtoaletter använder luft istället för vatten för att transportera avfallet.

  • En signifikant reduktion av vattenanvändning
  • Luftflödet leder iväg odörer och reducerar kraftigt risken för spridning av luftburna och vattenburna patogener
  • Rörläggningen är mer flexibel, med möjlighet att lyfta rören vertikalt
  • Logistikkostnaderna för vattentransport och avfallshantering blir lägre och en påfallande reduktion av personaltimmar gör att organisationer sparar både tid och pengar

Detta nya och smartare bemötande mot mobil sanering blir möjligt genom en rad av robusta och pålitliga Jets Vacuumrator™-pumpar.

Malakoff Rock Festival

En annan festival där besökarna kan njuta av en renare och trevligare toalettupplevelse är Malakoff i Norge. ”Toalettlösningen med teknologi från Jets™ vid Hareis. Så här ska festivaltoaletter vara!” beskriver Malakoff sina faciliteter på sin hemsida.

Projektdetaljer

  • Typ av projekt: Stora festivaler och event
  • Utmaningar: Skapa en positiv användarupplevelse av ständigt använda toaletter.
    Normala vattenspolande toaletter sätter väldigt höga krav på vattentillgång och avfallshantering. Hitta ett miljövänligt alternativ
  • Jets™ lösning: Reducera vattenanvändningen med upp till 90 %, genom att använda luft istället för vatten, och ändå hålla en hög standard. Miljöpåverkan är markant mindre genom att använda mindre vatten och avfall
Visa alla referenser