Melbournes självförsörjande Pixelbyggnad

Den banbrytande kontorsbyggnaden Pixel i Melbourne, Australien, bevisar att en livskraftig, hållbar framtid är inom räckhåll.

Designad från grunden att vara totalt självförsörjande, har Pixelbyggnaden fått gillande av USA:s stadssekreterare Hillary Clinton och Australiens premiärminister Julia Gillars i deras jakt på grön teknologi, som kan bygga en bättre framtid.

Genom att kombinera sol- och vindkraft, producerar byggnaden mer energi än vad den gör av med. Regnvatten samlas och förädlas. Även behovet av kylning har reducerats genom att byggnadens karaktäristiska färgglada panel håller hettan från solen utanför.

Men för att kunna nå de eftertraktade 100 poängen från Australian Green Star miljömätningssystem för byggnader var detta inte tillräckligt.

Arkitekterna upptäckte snart att de även behövde reducera det stora antalet av vattenvolymer som användes för toalettspolning. Efter att ha sökt runt i världen efter en trygg vattenbesparande toalettlösning hittade arkitekterna vad de sökte mer än 10 000 mil bort – i hjärtat av Norges marina samhälle.

”Vi visste direkt att vi hade en lösning. Vårt vacuum-toalettsystem använder mindre än 1 liter vatten per spolning och reducerar vattenkonsumtionen med upp till 80 – 90 % jämfört med vanliga toaletter. Med en kundlista som innehåller allt ifrån små hus till kryssningsfartyg kunde vi demonstrera en lång rad med oöverträffad stabilitet för byggnadens designers.”

– Dåvarande VD:n för Jets Vacuum AS, Jan Tore Leikanger

Redo för framtiden

Global tillväxt ger ett snabbt ökande behov av energi- och vattentillgångar världen över, och Leikanger är övertygad om att vakuumtoalettsystem kan hålla nyckeln till ett par av de utmaningar vi har framför oss.

”Vakuumtoaletter är väldigt vanliga på fartyg, och har så varit i decennier. Och medan de marina kunderna fortfarande är vårt levebröd, så sker det ett uppvaknande i hela världen nu. Folk inser att en säker vattentillgång är begränsad på land också. Nya sätt behövs för att reducera vatten- och energikonsumtionen, och våra produkter gör just det – dag in och dag ut,” påpekar Leikanger.

Pixelbyggnaden visar oss framtiden. Från att från början ha varit utvecklad för att användas till havs, använder nu byggnader runt om i världen vakuumtoaletter. Från hettan i Australien till det iskalla Antarktis, sparar 16 000 användare av Jets™ system enorma mängder vatten varje dag.

Pixelbyggnaden i Melbourne är vattenneutral och skördande och sparande av regnvatten, vilket gör den oberoende av vanlig vattentillgång.

Projektdetaljer

  • Typ av projekt: Självförsörjande kontorsbyggnad
  • Utmaning: Byggnaden siktade på att vara vattenneutral
  • Jets™ lösning: Genom att reducera vattenanvändningen av toaletter upp till 90 %, kan byggnaden använda allt sitt vatten skördat på plats
Visa alla referenser