Från svart sand till bördig jord

När Icelandair Hotel planerade bygget av ett nytt hotell i det unika landskapet vid Myvatn-sjön på Island, var gröna och hållbara lösningar avgörande. Vakuumtoaletter och svartvatten-serien från Jets™ Vakuum visade sig vara en perfekt matchning för hotellets vision.

Det nya Icelandair Hotel Myvatn ligger med hänförande omgivningar i vad som är känt som norrskenets huvudstad på Island. Omgivet av exceptionella naturfenomen, så som enorma lavaformationer och kokande lerpölar, är Myvatn-området en populär destination. Våtmarkerna som omger Myvatn-sjön är registrerade som våtmarker med internationellt värde, på grund av dess unika och rika fågelliv.

Skört landskap

Icelandair Hotel är stolta över att vara ledande inom miljövänlig hotell-verksamhet. Alla kedjans hotell är certifierade enligt den internationella miljöstandarden ISO 14001 och uppfyller därför hårda krav på energianvändning och avfallsvolym.

”Naturen runt Myvatn-sjön är unik och skör. Det är därför vi måste installera miljövänliga toaletter som bidrar till bevarandet av sjön och till jordförbättringen i detta fantastiska landskap.” Hildur Ómarsdóttir, marknads- och affärsutvecklingschef, Icelandair Hotel.

Vattenbesparande toaletter

Jets™ vakuumtoaletter använder upp till 90 % mindre vatten än traditionella spol-toaletter. Att spara vatten kanske inte verkar vara det mest nödvändiga på Island med sina många sjöar, källor och vattenfall. Vakuumteknologin från Jets™ sparar emellertid inte bara rent vatten istället för att spolas ner i toaletten; mängden avloppsvatten, även kallat svartvatten, minskar också avsevärt. En betydande reducering av avloppsvattenvolymer innebär en ökning av tömningsintervall för hålltanken, som gör att man sparar både energi och hanteringskostnader.

Icelandair Hotel samarbetar med lokala aktörer för att förbättra avloppshanteringen i området. Gemensamt arbetar de med att sätta upp mål för rengöring och återvinning av avloppsvatten och användning av näringsämnen i svartvattnet i samband med jordförbättringsåtgärder.

När naturen ringer

Ett av de största hoten mot ekosystemet på Island är de växande ökenområdena. Som ett resultat av historisk skogsavskövling, är mer än 20 % av landet täckt av den karaktäristiska svarta sanden. På grund av det hårda klimatet med sina vindar och vulkaniska aktiviteter, fortsätter sanden att spridas. Åtgärder för att begränsa spridningen har varit en integrerad del av Islands miljöarbete i över ett sekel och nu hjälper en skräddarsydd Jets®-lösning Islandair Myvatn Hotel att bidra till detta viktiga arbete.

På Icelandair Myvatn Hotel samlar lösningen från Jets® vakuum AS svartvatten från hotellets toaletter i en stängd tank. I samarbete med Islands Jordskyddstjänst (SCSI), töms tanken av specialiserade tankbilar och rengörs och transporteras till en stor uppsamlingstank nära Holasandur-öken. Här arbetar SCSI bit för bit för att förvandla det 130 kvadratkilometer stora ökenområdet med vulkanisk sand till bördig jord. På sommaren plöjs tankens innehåll ner till sand som ett organiskt gödningsmedel. Planteringen av gräs, buskar och träd kommer att bidra till att förhindra att öknen sprider sig ytterligare på ön.

”Och det är så Icelandair Hotel svarar när naturen ringer: Genom att bidra till bevarandet av Myvatns ekosystem och miljö och att stödja markförbättrande åtgärder för att förhindra att mer av den fantastiska naturen i området förstörs av öknen.” – Hildur Ómarsdóttir

Den eleganta, miljövänliga toaletten från Jets Vakuum AS försäkrar högsta komfort för gästerna på Icelandair Myvatn Hotel.

Hållbarhet är kärnan i Jets® Vakuum AS affärsidé. Med vår banbrytande vakuumteknologi är vi den främsta leverantören till green buildings och miljövänliga byggnader världen över. Projekt, så som det på Island, demonstrerar hur våra flexibla lösningar kan anpassas till lokala krav.

Projektdetaljer

  • Typ av projekt: Hotell
  • Utmaning: Ta hand om det sköra landskapet runt Myvatn
  • Jets® lösning: Vattenbesparande vakuumtoaletter och separering av svartvatten
Visa alla referenser