De bästa platserna på arenan

Jets Vakuum As säkrade de populäraste platserna på arenan under 2014 års världsmästerskap i Brasilien – upp till ett tusen vattenbesparande vakuumtoaletter.

Castalão stadium, som byggdes på 1970-talet, behövde totalrenoveras inför världsmästerskapet. Sanitära system från Jets™ säkrade att det fanns pålitliga och hygieniska toalettfaciliteter under varje match.

Jets Vakuum AS bistår kunder från hela världen från den lilla kuststaden Hareid i västra Norge. I den tuffa finalen mellan flera internationella tävlanden kom företaget segrande och säkrade ett stort antal kontrakt med de brasilianska arrangörerna och FIFA. Följaktligen spelade toaletter från Norge en avgörande roll för spelare, funktionärer och åskådare under Brasiliens världsmästerskap.

”FIFA kräver ett maxavstånd på 40 meter mellan varje åskådarplats och närmsta toalett, vilket resulterar i ett relativt stort antal toaletter på stadium”, säger VD:n för den landbaserade marknaden, Bjarte Hauge för Jets Vakuum AS. Han tillägger att 12 av företagets kraftfulla Vacuumarator™-pumpar bistår med all nödvändig kapacitet för att hantera all spolning.

Teknologi i världsklass

De senaste 25 åren har Jets Vakuum utvecklat vakuumbaserade sanitära system som reducerar mängden vatten och avlopp till och från toaletter med upp till 90 %. Som ett resultat av detta upplever kunder stora resursbesparingar när de installerar system från Jets™. Striktare miljökrav har också gjort toaletterna populära, eftersom vakuumtoaletter genererar stora miljöfördelar oavsett om avfallet leder till avloppet eller en samlingstank. Låga livslängdskostnader, hög driftsäkerhet och ett gott rykte för norsk kvalitet internationellt bevisar åter igen viktiga faktorer för detta vinnande kontrakt.

”Vacuumarator™-pumpen, som är utvecklad och producerad i Norge, är hjärtat i systemet. I ett och samma moment skapar den ett vakuum, drar med sig avfallet och tömmer avloppsvattnet.”

Pumpen, som använder mycket lite energi och har ett litet fotavtryck, finns med olika kapaciteter och flera hundra toaletter kan kopplas till de kraftfullaste pumparna.

”Vi ser en stor potential för dessa produkter i både Norge och utomlands, särskilt när vi talar om vattenkonservering. Med en växande population och förbättrade levnadsstandarder, ökar också kraven för bättre sanitet. Med detta följer högre vattenkonsumtion, om vi inte använder vårt vakuumsystem eller någon annan miljövänlig sanitetteknologi,” avslutar Hauge.

Med 70 000 platser på stadium, sätts enorma krav på sanitetsystemet för att kunna hantera de 950 toaletterna under varje match. 

Projektdetaljer

  • Typ av projekt: Fotbollsstadium
  • Utmaning: Hög press på systemet i ett stadium som rymmer 70 000 fans
  • Jets™ lösning: 12 kraftfulla Vacuumarator™-pumpar tillhandahöll kapaciteten att hantera spolningarna av de 950 toaletterna
Visa alla referenser